popielata linia pozioma

kuchenka garnek termometr

W ramach Laboratorium Przyszłości w pracowni kulinarnej klasy 8b i 8c miały okazję przećwiczyć w praktyce poznaną na lekcjach fizyki wiedzę związaną z przemianami energii w zjawiskach cieplnych. Podczas przygotowywania potraw m.in. spaghetti, nie mogły umknąć uwadze takie zjawiska jak: topnienie, wrzenie, parowanie, skraplanie, konwekcja. Użyte termometry w trakcie zajęć potwierdziły, że woda (substancja o budowie krystalicznej) wrze w stałej temperaturze 100°C), zaś lód (substancja o budowie krystalicznej) topnieje w 0°C. Uczniowie sprawdzili także wpływ soli na wrzenie wody oraz krzepnięcie wody. Wyjaśnienie dla uczniów klas niższych:

· sól obniża temperaturę zamarzania wody. W związku z tym zimą posypujemy drogi właśnie solą.

· sól podnosi temperaturę wrzenia wody. W związku z tym czas potrzebny do zagotowania wody słonej jest dłuższy, ponieważ słona woda wymaga dostarczenia więcej ciepła, energii. Zatem sól wsypujemy do garnka nie do zimnej wody lecz dopiero po jej zagotowaniu.

Więcej informacji: link.

#LaboratoriaPrzyszłości #LaboratoriaPrzyszlości